T.A.R.A

Konferencija za novinare u Plužinama

Dana 21.01.2020. godine u Plužinama je održana konferencija za štampu i prezentacija projekta prekogranične saradnje opština Plužine i Foča: Turizam, Adrenalin, Rafting, Avantura (TA.R.A.).

Projekat se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, finansiran od strane Evropske unije a sprovode ga opštine Plužine i Foča u partnerstvu sa Parkom prirode “Piva” i Turističkom organizacijom Foča.

Opšti cilj projekta je razvoj i promovisanje prekograničnog područja dvije opštine kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni turizam. Projektom se želi postići brendiranje ove dvije opštine kao atraktivne destinacije za aktivni odmor, kao i kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda kako bi se privukao veći broj turista. Projektom će se takođe raditi na unapređenju turističke infrastrukture i na uspostavljanju mehanizama za povećanje bezbednosti na turističkim lokacijama.

Projekat će okupiti predstavnike opština, lokalnih turističkih organizacija, sportskih i spasilačkih klubova, turističkih agencija, novinare i blogere, sve u ciju zajedničke saradnje na razvoju aktivnog turizma u ovom području.

Na konferenciji su govorili predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić, načelnik Opštine Foča Radisav Mašić, direktor Parka prirode “Piva” Slobodan Delić i koordinator projekta Marija Milenković.

Predsjednik opštine Plužine Mijuško Bajagić je istakao da je veoma značajno da dvije opštine koje sarađuju decenijama, zahvaljujući ovom projektu i sredstvima Evropske komisije obnove i ojačaju dosadašnju saradnju. S obzirom na potencijale za razvoj turizma i jedne i druge opštine, uvjeren je da će se i u budućnosti zajednički realizovati različiti projekti u oblasti turizma.

Radisav Mašić, načelnik opštine Foča je naveo da je Foča opština koja je u saradnji sa međunarodnim i drugim subjektima do sada realizovala niz projekata, tako da i kroz ovaj projekat vidi realnu šansu za unapređivanje turizma, kao grane koju su i jedna i druga opština prepoznale kao razvojnu.

Realizacija projekta je počela 1. decembra 2019. i trajaće dve godine, do kraja novembra 2021. godine.

About the author

Related Posts