Dešavanja

Nastavljena realizacija projekta “Hajde da se edukujemo”

Proteklog vikenda je nastavljena realizacija projekta pod nazivom “Hajde da se edukujemo”, koji naš Park realizuje u saradnji sa Obrazovnim centrom iz Plužina, koji je lokalni partner na ovom projektu, i sa Nacionalnim Parkom “Sutjeska” iz Foče, koji je regionalni partner, a sve uz finansijsku podršku mreže zaštićenih područja “Parkovi Dinarida”.

Ovaj projekat ima za cilj povećanje svijesti o značaju zaštićenih područja kod djece, lokalnog stanovništva, turista i kod zaposlenih u parkovima regiona.

Naime, u našem objektu (Spomen domu) u Crkvičkom Polju, naši gosti su bili učenici srednje škole Obrazovnog centra iz Plužina, koji su u pratnji svoje profesorice bilogije Jasne Simunović, za ova 2 dana vikenda se upoznali sa samim projektom kao i Parkom prirode “Piva”, a takođe su i prošli teorijsku i praktičnu obuku za orjentaciju u prostoru, koju je vršio licencirani instruktor iz ove oblasti – Drago-Šlagi Vujović, čovjek koji je bio u tročlanoj ekspediciji iz Crne Gore koja je 2010.godine uspjela da popenje najviši svjetski vrh – Mont Everest.

Za naše goste smo u slobodno vrijeme organizovali i niz aktivnosti, kao što su razne društvene igre, vožnju bicikala kroz Crkvičko Polje, kviz znanja sa pitanjima o našem Parku kao i pitanja o kraju u kome živimo, a za kraj smo im organizovali i posjetu jednom od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika našeg kraja – Manastiru Zagrađe.

Što se tiče daljih aktivnosti na realizaciji ovoga projekta, jedna od njih je i posjeta Parku “Maksimir” u Zagrebu, gdje će se zaposleni iz Parka prirode “Piva” i NP “Sutjeska” upoznati sa načinom rada ovoga parka, radom njihove službe zaštite i nadzora, kako bi mogli da stečena znanja i iskustva prenesu u okviru obavljanja svojih poslova u svojim Parkovima.

Ovaj naš projekat se realizuje kroz regionalni Program grantova za zaštićena područja, koji sprovode Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria, a finansira Švedska razvojna agencija Sida. Glavni cilj Programa je izgradnja partnerstva između zaštićenih područja i predstavnika lokalnih zajednica zasnovanog na principima odgovornosti, transparentnosti i aktivnog učešća građana.

About the author

Related Posts