Info

OBAVJEŠTENJE: Započet projekat saradnje parkova u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj

Park prirode “Piva” i Obrazovni centar iz Plužina u saradnji sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”, realizuje projekat pod nazivom “Hajde da se edukujemo” Projekat ima za cilj povećanje svijesti o značaju zaštićenih područja kod djece, lokalnog stanovništva, turista i kod zaposlenih u parkovima regiona.

 

 

Tokom ove nedelje su održane dvije radionice na Tjentištu, o funkcijamna značaju zaštićenih područjima za zaposlene u parkovima. Takođe su održane teorijske i praktične obuke u orjentaciji u prostoru kao i obuka za rad sa GPS uređajima, koji su ovim projektom i nabavljeni za potrebe zaposlenih u Parku prirode “Piva” i Nacionalnom parku “Sutjeska”. Ove obuke su realizovali licencirani stručnjaci iz ove dvije oblasti.
Sledeća aktivnost vezana za ovaj projekat će se održati u Crkvičkom Polju, gdje će se djeca iz Obrazovnog centra u Plužinama upoznati sa značajem zaštićenih područja i gdje će im biti održana teorijska i praktična obuka o orjentaciji u prostoru.

Jedna od projektnih aktivnosti je i posjeta Parku “Maksimir” u Zagrebu, gdje će se zaposleni iz Parka prirode “Piva” upoznati sa načinom rada ovoga parka, radom njihove službe zaštite i nadzora, kako bi mogli da stečena znanja i iskustva prenesu u okviru obavljanja svojih poslova u Parku prirode “Piva”.

Ovaj projekat se realizuje   kroz regionalni Program grantova za zaštićena područja, koji sprovode Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida i WWF Adria, a finansira Švedska razvojna agencija Sida. Glavni cilj Programa je izgradnja partnerstva između zaštićenih područja i predstavnika lokalnih zajednica zasnovanog na principima odgovornosti, transparentnosti i aktivnog učešća građana.

About the author

Related Posts