Dešavanja

Pripreme za predstojeću sezonu

PRIPREMA ZA SEZONU 2019.

 

U sklopu priprema za predstojeću ljetnju turističku sezonu, zaposleni u Parku prirode “Piva” su u ptrethodnom periodu izvršili niz aktivnosti na teritoriji Parka kako bi istu dočekali što spremniji za dolazak gostiju kojih je iz godine u godinu sve više kako u samom Parku tako i na teritoriji cijele opštine Plužine. Ove aktivnosti se odnose na održavanje ambijentalne higijene u Parku, popravku postojećeg i izgradnju novog mobilijara u Parku (vidikovci, klupe, stolovi, korpe za otpatke), krčenje i čišćenje pješačke staze od Šćepan Polja do Čokovog vrela, nasipanje makadamskih puteva koji vode do mjesta koja su iz godine u godinu sve više posjećenija od strane turista, proširenje ulaza za čamce za rafting na Brštanovici, održavanje puta od Šćepan Polja do Brštanovice, krčenje i čišćenje terena na lokaciji Soko grada koji se nadvisuje nad Šćepan Poljem odakle se pruža prelijep pogled na manastir Zagrađe kao i na sastavke Pive i Tare, čijim spajanjem dalje teče rijeka Drina. U mjestu Marića česma je izvršeno čišćenje i krčenje prostora za postavljanje vidikovca i odmorišta sa koga se pruža pogled na rijeku Pivu i njen kanjon. Nedavno je izvršen i kompletan servis 30 “mountain” bicikala koja se nalaze u našem objektu u Crkvičkom Polju, kako bi bili u potpunosti spremni za one koji bi željeli da sa njima obiđu naše krajeve.

Uz navedene aktivnosti, nadzornici u Parku su tokom zimskih mjeseci u sklopu svojih redovnih aktivnosti obilazili teren, kako bi uočili da li postoje neke nezakonite radnje u Parku, a takođe su i konstantno izlazili u susret stanovnicima sela iz svih krajeva Pive kako bi im pružili neophodnu pomoć tokom zime u prevozu sa vozilima ili motornim sankama koje posjedujemo. U sklopu monitoringa i nadzora životinsjkog svijeta u Parku, postavljeno je 10-ak senzor-kamera kako bi se pratilo i registrovalo njihovo kretanje. U saradnji sa Opštinom Plužine, na prostoru gradske plaže na Rosuljama je obavljeno čišćenje plaže i okolnog terena od krupnijeg kamena, a u narednom periodu se očekuje i nasipanje same plaže finim šljunkom, kako bi u što boljem stanju dočekala sezonu kupanja. U narednom periodu ćemo, čim vremenske prilike to dozvole, u saradnji sa Obrazovnim centrom iz Plužina organizovati akciju čišćenja putnog pravca na Pivskoj planini kroz Borje do Crkvičkog Polja.

 

S’ obzirom na velliku teritoriju koju zauzima Park, nijesmo uspjeli da realizujemo sve planirane aktivnsoti, djelimično i zbog loših vremenskih uslova i velikih sniježnih nanosa koji su i dalje prisutni na pojedinim lokacijama, ali ćemo u narednom periodu se truditi i nastaviti da planirane aktivnosti realizujemo kako bi u što boljem i ljepšem svijetu dočekali naše goste.

About the author

Related Posts