Dešavanja

STUDIJSKA POSJETA PARKU “MAKSIMIR” U ZAGREBU

U sklopu projekta “Hajde da se edukujemo”, koji naš Park realizuje sa Nacionalnim parkom “Sutjeska” kao regionalnim partnerom, i Obrazovnim centrom iz Plužina kao lokalnim partnerom, a uz finansijsku pomoć mreže zaštićenih područja Parkovi Dinarida, naši zapolseni su prethodnog vikenda boravili u Parku “Maksimir” u Zagrebu na studijskom putovanju koje je bilo planirano ovim projektom.

Park “Maksimir” je nastao na rubnim dijelovima grada Zagreba krajem 18. i početkom 19. vijeka, i tada je bio najsavremeniji, najelitniji i najpopularniji predio na području grada ali i znatno šire. Godina koja se uzima za njegovo proglašenje je 1964. Danas je Park u cjelosti okružen graadskim naseljima. I u takvom novom okruženju, park Maksimir predstavlja mjesto gdje su, usprkos njegovoj maloj površini od 316 hektara, utočište pronašle mnoge biljne i životinjske vrste. Zbog očuvanih stoljetnih hrastovih šuma njegova vrijednost za zaštitu ugroženih vrsta vezanih uz stare duplje je velika. Tako je u parku Maksimir zabilježeno više od stotinu vrsta ptica. Osim šuma u parku Maksimir možemo naći livade, jezera i potoke, koji takođe predstavljaju važna staništa raznim biljkama i životinjama, te time doprinose njegovoj biološkoj raznolikosti. Park “Maksimir” godišnje posjeti oko 1.500.000 posjetilaca.

Naši domaćini iz Parka su nam ovom prilikom organizovali i posjetu muzeju gljiva u Zagrebu, jedinstvenog po tome što se na veoma malom prostoru nalazi oko 1600 vrsta gljiva iz cijelog svijeta. Takođe smo posjetili i Značajni krajobraz Savica, koji se nalazi na rubu grada Zagreba, a sosjetili smo i Zoo vrt, koji se nalazi u neposrednoj blizini samog Parka.

About the author

Related Posts